Derneğin Adı: SİNOP KENT HAKLARI DERNEĞİ
Derneğin Kısa Adı: KENTSAV
Derneğin Merkezi: Gelincik Mahallesi Fatih Caddesi Yakamoz Sitesi I Blok No:11/2 - SİNOP
"Çevreyi, tarihi, kültürel ve doğal varlıkları koruma konusunda duyarlı bireyler ve demokratik kitle örgütleri ile sivil toplum kuruluşları tarafından SİNOP KENT HAKLARI DERNEĞİ kurulmuştur. Dernek Merkezi Gelincik Mahallesi Fatih Caddesi Yakamoz Sitesi I Blok No:11/2 SİNOP. Kısaca "KENTSAV" olarak anılacaktır.
Derneğin Amacı:Hitit, Grek, Doğu Roma, Pontus, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerinin katmanlaştığı kadim Sinop kenti, sadece Sinop'ta yaşayanların değil, tüm insanlığın ortak dünya mirasıdır.
Anadolunun Karadenizin kıyısında güneye bakan konumu tek doğal liman olma özelliğiyle topografyası ve yerleşimi açısından ilgi çekici ve korunması gereken bir kenttir.
Kentimizde asırlar öncesinden geleceğe emanet doğal ve tarihi miras korunamamış; ne yazık ki özellikle son yıllarda hak etmediği bir tahribata tabi tutulmuş, korunmamış, yerel yönetimlerin ve mülki idarenin olumsuz tasarrufları ile kentin eşsiz karakterine geriye dönüşü zor zararlar verilmiştir.
Derneğimiz Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyinin "Avrupa Kentsel Şartının" "Kentli Hakları Bildirgesi ve İlkelerini" savunur.
Bu ilkelerin Sinop ölçeğinde hayata geçirilmesi için çaba gösterir, Sinop genelinde ve yerel yönetimleri yeni bir kentlilik anlayışı için bu ilkeleri uygulamaya ve Sinop halkının bu ilkeler doğrultusunda bilgilenmesini, kentimizin geleceğine ilişkin tartışmalarda etkin rol almasını ve tanımlanan ilkelerin yerel politikalara dahil edilmesini teşvik eder.
Anayasanın 56. maddesinde tanımlanan 'sağlıklı çevrede yaşama hakkının, doğal ve kültürel değerlerin korunmasının' sadece mevcut hukuksal düzenlemelerle sağlanamayacağı düşüncesiyle "bilimsel bilgiler ışığında kamuoyunun bilgilendirilmesi, koruma bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaşması, her türlü çevresel kirlenme, doğal ve kültürel değerin bozulmasına yönelik faaliyetler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve uyarılması, bu kirletici ve bozan faaliyetlerin önüne geçmek için, her türlü hukuksal yola başvurmak, demokratik baskı grubu işlevini görmek, bu konuda yapılan yasal düzenlemelerin ve yönetim faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı yollarla takipçisi olmak, her türlü çalışmayı yapmak" ve bu amaçla çalışan SİNOP KENT HAKLARI DERNEĞİ çalışmalarında her türlü mali, hukuki ve fiili katkılarda bulunmak amaçlarıyla kurulmuştur.
Sinop ve çevresinde;
Bu bağlamda; Hava, toprak, su ve gürültü kirliliği ile mücadele edilecektir. Sinop herkesin iyi ve sürdürülebilir yaşam kalitesine sahip olabildiği, herkesin özellikle eğitim, sağlık, kültür ve konut sektörlerinde sağlanan hizmetler yanında, bu kaliteye de erişebildiği bir kent olmalıdır. Böylece Sinop aynı zamanda hedeflenen uyumlu, dışlayıcı olmayan, farklılaşmış ve iddialı bir yaşam standardına ulaşmış bir toplum yaratma hedefini de yansıtan gerçek bir toplumsal karışımın yer aldığı alan olacaktır.
Bu bağlamda; kentin doğal ve tarihi kimliğini, topografyaya dayanan eşsiz özelliklerini bundan böyle ciddiyetle korumak ve yeri geldiğinde yeniden canlandırmak derneğimizin asli görevi olacaktır, kente karşı suç işlenmesinin önünde durmak ve bu suçların takipçisi olmak, gerekirse davalar açmak da bu görevin önemli bir bölümünü oluşturacaktır.
Son yıllarda kentimizin sürekli olarak büyümesine yol açan nüfus hareketleri başta iç ve dış göç olgusu ülkemizde ve kentsel alanlarımızın çoğunda artan arazi ve emlak fiyatları ile daha da büyüyen bir konut krizini tetikledi. Mahallerimizin vazgeçilmezi olması geren sosyal çeşitliliği koruyabilmek için, farklılaşmış bir konut arzının sağlanmasına özellikle önem verilmeli. Kent halkına tüm kentsel sektörlerde, gereksinmelerine ve gelirlerine tam olarak uygun konutlar sunulabilmelidir. Derneğimiz belirli kent alanlarının "soylulaştırılmasına" yol açan mekansal eşitsizlik süreçlerine, bunlara koşut giden kent çeperlerindeki gettolaşmaya karşı kentsel politikaların temel amacının sosyal ve mekansal uyum olduğunu vurgulayacaktır.
Yerel yönetimlerin kentte yaşayan vatandaşların ve kentsel kalkınmanın tüm aktörlerinin kentlerimizi sürdürülebilir kentsel mekanlara dönüştürme eylemlerini destekliyoruz. Sinop'ta yaşayan yurttaşların tüm dünyada karşı karşıya kalınan küresel ekoloji krizine ilişkin giderek netleşen kanıtlar karşısında duydukları artan kaygıyı paylaşır. Bu kriz günümüzde tüm biyosferi etkilemekte, aşırı ve denetimsiz avcılığa bağlı olarak azalan biyolojik çeşitlilik ve denizlerimizdeki balık türlerinin ve popülasyonunun azalmasına neden olmaktadır.
Gelişigüzel atılan, bırakılan, toplanmayan katı atıklarla yaşam çevremizin ve denizlerin kirlenmesine denetimsiz ve bilinçsiz kullanılan herbisitler ve insektisitler toprakların nitelik kaybına, gıdalarla alınan pestisitler ise insanların sağlıklı yaşamını olumsuz etkilemekte, giderek kısıtlı hale gelen su kaynakları kirlenmekte, kentteki evsel ve endüstriyel sıvı atıkların arıtılmadan akarsu ve denizlere aktarılması deniz kirliliğine neden olmakta, konutların ısıtılmasında kullanılan katı yakıtların ve araçların egzost emisyonları tüm kentin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu kriz hiç kuşkusuz insan kaynaklıdır. Sinop halkı her türlü çevresel sorunun etkilerini kendi sağlıklarını kaybederek yaşama tutunmaya çalışmaktadır.
Kentimizin çevresel ayak izini azaltmayı, doğal kaynaklarını sakınmayı, biyolojik çeşitliliğini korumayı ve zenginleştirmeyi, kamu değerlerini herkes için erişilebilir kılmayı ve enerji etkinliğini politikalarımızın ana öğesi yapmayı üstlenir.
Kentlerin düzgün bir şekilde işlemesi ve çevresel açıdan sağlıklı bir kentsel gelişme elde edilmesinin diğer bir asal değişkeni de ulaşımdır. Kontrol edilen ve sürdürülebilir ulaşımın karşımıza çıkarttığı zorlu sorunla baş edebilmek için, otomobile geçerli alternatifler geliştirmeler gerektiğine inanıyoruz.
Otomobile verilen birinci önceliğin olumsuz sonuçları artık iyice anlaşılmıştır. Hava ve gürültü kirliliği, yol güvenliği konuları, kentte bir çok mekanın otoparklar gibi işgalci alt yapıyla parçalanması, kentsel peyzajın bozulması, tüm bunlar bizleri kararlı bir şekilde daha fazla kentlilere odaklanan; kentlerimizin insan boyutunu daha fazla dikkate alan bir gelişmeyi seçmeye teşvik etmektedir.
Derneğimiz ulaşım konusunda toplu taşımayı ve bisiklet kullanmayı savunur.
Dernek, Sinop çevresinde tarım alanlarının korunması ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, köylülerin kooperatiflerde örgütlenip hem kendi ürünlerini değer fiyata satmalarını hem de tüketicilerin aracısız olarak doğrudan ürün satın almalarını sağlamak için çalışır ve teşvik eder.
Dernek, ekolojik tarımı teşvik eder. Yaygınlaşması için çalışır. Sinop ve çevresinde yetişen kestane, mantar, böğürtlen, kızılcık, kocayemiş, döngel, kuşburnu vb doğal meyvelerin kültüre alınmasını, toplanmasını ve işlenmesini teşvik eder. KENTSAV sürdürebilir balıkçılıkta denizlerimizin biyolojik çeşitliliğinin korunmasından yanadır.
Kamuoyunu bilinçlendirmek ve uyarmak en önemli hedefler arasındadır. Gelecek nesillere sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel değerlerin aktarılması mevcut kuşakların sorumluluğudur; derneğimiz bu sorumluluk gereğince çocuk ve gençlere yönelik eğitici programlar hazırlanması, bu programların hem farkındalık ve aidiyet duygularını yükseltecek nitelikte olması hem de devamlılık arz etmesi, sürdürülebilir olması ve yaygınlaşması için gayretle çalışacaktır. Bu gayretin amacı yerel yöneticilerin kentini iyi tanıyan, katılımcı demokrasinin taleplerini dikkate alan, kentsel yönetişim modeli inşa edecek kapasiteye erişmiş kentlilerin arasından çıkmasını sağlamak olacaktır. Kentliler ödedikleri vergilerden yapılan harcamaları şeffaflık içinde kendileri denetleyebilmelidir. Derneğimiz, kentsel yönetimin etkin denetim mekanizmalarına ve düzenli denetimlere tabi olmasını savunur, bu değerleri verilecek eğitimlere ve kamuoyu bilincine yerleştirecek çalışmalara katılacaktır.
Kesinlikle inanıyoruz ki, Sinop tarihi kimliğine baktığımızda kendine özgü birer değerdir.
Ancak, bakış açımız salt yerel ölçekte kalamaz. Kentimizin çok gerilere giden bir tarihi olduğunu ve bunlara kültürlerimizin geniş perspektifinden bakılması gerektiğini biliyoruz. Bizler, geçmişe ve ortak belleklerimize uzanan bu köklerin aynı zamanda, kendimizi geleceğe güçlü bir kimlikle yansıtabilmemizi olanaklı kılacağına inanıyoruz. Tek bir kentsel gelişme modeli önermiyoruz. Bir çok kent gibi Sinop'un da kendi kişiliği vardır ve farklıdır ve bu çeşitlilik Avrupa için bir fırsattır. Böylelikle kentler ve kasabalar kendi bireyselliklerini muhafaza ederken, kolektif olarak da humanist değerlerin, bireysel özgürlüklerin, ekonomik zenginliğin, sosyal dayanışmanın ve yerküreye ve canlı kültüre gösterilen ilginin yamasız bir bütün oluşturduğu bir Avrupa kentsel planını içselleştirebilecektir.
Gelecek nesillere sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel değerlerin aktarılması bizim kuşaklarımızın kentlilik görevidir.
Sinop halkının ve seçtiği yerel yöneticilerin demokrasinin yeni taleplerini dikkate alan, özellikle katılım açısından kentsel yönetişim modeli inşa etmek sorumluluğu vardır. Sinop halkının yaşamı doğal, tarihi ve küresel çevreye saygılı, sürdürülebilir nitelikte olmalıdır. Çevreye karşı işlenen suçların takipçisi olacağız. Kamuoyunu uyandırmak en önemli sorumluluklarımız arasındadır. Sinop halkının yaşanabilir bir yerel çevreyi sağlamaya ve korumaya ek olarak başta Karadeniz havzası ve küresel çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve yönetiminde de önemli rol oynamasının gerekliliğine inanıyoruz. Daha yaşanabilir bir ülke için Sinop halkı 30 yılı aşkın bir süredir nükleer santral kurulmasına karşı verilen mücadelenin ön saflarında yer almaktadır. Kurulmak istenen nükleer ve termik santrallere karşı mücadelede yerimizi alacağız. Çevreci alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaşması için çaba göstereceğiz.
Kentimizi bilgi, kültür ve sanat yuvaları haline getirmek amacımızın, onların mimari güzelliklerini dikkate almadığımız takdirde saygınlıktan yoksun kalacağının farkındayız. Sinop Anadolu'da bilgi ve kültürün ifade olanağı bulduğu, iletişim ve buluşma yerlerinden biridir . Kentimizi her tür değişimin yapıldığı bir yer, farklılıkların karşılıklı saygı çerçevesinde özgürce ilişki kurduğu ve kendilerini ifade edebildiği kozmopolit alanlar olarak görüyoruz. Yerel kültürlerimizi ve yerel belleklerimizi giderek küreselleşen bir dünyada kilit değerler olarak teşvik etmek ve duyurmak istiyoruz. Sinop'ta sanatsal yaratıcılığa ve yüksek standartlı kültür hizmetlerine destek vereceğiz. Kentimiz her zaman değişimi ve yenilikçiliği getiren güçlerin yuvası olmuştur. Bilgiye ve yenilikçiliğe, eğitimden yararlanabilmeye, araştırmaya ve daha genel olarak da bu yeni ekonominin üzerinde yeşereceği verimli ortamı sağlayacak olan kültürel ve sanatsal faaliyetlere öncelik vermek istiyoruz.
Karada ve denizde oluşabilecek her türlü afete karşı Derneğimiz gönüllü olarak Sinop halkının yanında olacaktır. Arama ve kurtarma faaliyetlerinde örgütlenmeyi teşvik eder.
Derneğimiz doğa sporu olarak tanımlanan spor dallarının gelişmesini teşvik eder.
Dernek, sosyal alanda faaliyet gösterir.
Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşulları taşıyan her gerçek ve tüzel kişi bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.
Tüzükte belirtilen şartları taşıyan her kişi, iki üyenin önerisi üzerine Yönetim Kurulu Kararı ile üyeliğe kabul edilir.
Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olması gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz. Derneğe önemli maddi ve manevi katkıları olanları yönetim kurulu onursal üye olarak kabul edebilir.
Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğin kabul ve reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üyeler bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
Derneğin asıl üyeleri, derneğin kurucu üyeleri ile, müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.
Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş ödenti borçlarını sona erdirmez.
Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar üye kayıt defterinden silinir ve dernek mal varlığında hak iddia edemez.
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
Genel Kurul derneğin en yetkili organı olup, derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
Genel Kurul;
Olağan Genel Kurul 2 yılda bir Ocak ayının ilk haftasında yönetim kurulunun belirleyeceği yer ve saatte toplanır.
Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa, üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Çağrı UsulüYönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması dışında bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı UsulüGenel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyesi tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazurun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamalı zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Defter tutma esasları;
Dernekte,işletme hesabına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.
Kayıt Usulü
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.
b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.
Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce İl dernekler Müdürlüğüne veya Notere tasdik ettirilir.
Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği Ek-16'da belirtilen) "İşletme Hesabı Tablosu" düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
Gelir ve Gider Belgeleri;
Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17'de örneği bulunan) "Alındı Belgesi" ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak, derneğin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'ncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanununun hükümlerine göre Gider Pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için (Dernekler Yönetmeliğinin EK-13'te örneği bulunan) "Gider Makbuzu" düzenlenir.
Dernek tarafından kişi, kurum ve kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliğinin EK-14'te örneği bulunan) "Ayni Yardım Teslim Belgesi" ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal veya hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliğinin EK-15'te bulunan) "Ayni Bağış Alındı Belgesi" ile kabul edilir.
Yetki Belgesi
Dernek adına gelir tahsis edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği EK -19'da örneği bulunan) "Yetki Belgesi" dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, onbeş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.
Dernek adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler.
Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi gibi hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler, özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.
Beyanname Verilmesi
Derneğin, bir yıl önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK -21'de sunulan) "Dernek Beyannamesi" dernek yönetim kurulu tarafından doldurularak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.
Bildirim Yükümlülüğü
Mülki idare amirliğine yapılacak bildirimler
Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asil ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği EK-3'te sunulan) "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" ve ekleri yönetim kurulu başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir.
Genel Kurul Sonuç Bildirimine;
Taşınmazların Bildirilmesi
Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26'da sunulan) "Taşınmaz Mal Bildirimi"ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.
Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi
Dernek tarafından, yurt dışından yardım alınacak olması durumunda, yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4'te belirtilen) "Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi" iki nüsha olarak doldurulup, mülki idare amirliğine bildirimde bulunurlar.
Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.
Nakit yardımların bankalar aracılığı ile alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle İlgili Bildirim
Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK-23'te gösterilen) "Proje Bildirimi"ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde, dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.
Değişikliklerin Bildirilmesi
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24'te belirtilen "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi"; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25'te belirtilen) "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi" doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişiklinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde , genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Derneğin İç Denetimi
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Derneğin Borçlanma Usulleri
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yapabilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. Yönetim kurulu derneğin bir önceki kesin hesap gelir miktarını aşacak şekilde borçlanamaz.
Proje karşılığı genel kurulun yönetim kuruluna verebileceği borçlanma yetkisi hakkı saklıdır.
Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği
Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılabilme hakkı bulunan üyelerin2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3'üdür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli
Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3'üdür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
Tasfiye İşlemleri
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır.
Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında "Tasfiye Halinde Sinop Kent Hakları Derneği" ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç, üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır
Hüküm Eksikliği
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
İletişim